האינטרנט הוא מקום בו כל אחד יכול לגשת למידע, לתקשר לצרוך שירותים ולהשתתף במדיה החברתית. עם זאת, ישנם אנשים שאינם מסוגלים להשתמש באינטרנט מסיבות שונות. על פי תקנות הנגישות במדינת ישראל ובמדינות רבות אחרות ברחבי העולם, רוב האתרים צריכים להיות נגישים לכל הקהלים. ישנם סוגים רבים ושונים של מוגבלויות שיכולות להקשות על הגישה והשימוש באתרים כגון עיוורון או ראייה לקויה, חירשות או אובדן שמיעה, דיסלקציה, לקויות למידה, מוגבלות בניידות או שימוש בעכבר או מקלדת בלבד, מגבלות קוגניטיביות כגון כמו מהירות עיבוד איטית, הפרעות קשב ועוד. במאמר זה נספק רשימה של מגבלות שאוכלוסיות מיוחדות עשויות לעמוד בפניהן בגישה שלהן לאינטרנט וחלק מהאפשרויות להפיכת אתרים לנגישים יותר.
אנשים עם מוגבלות מתקשים לעיתים קרובות כאשר הם מבקרים באתר אינטרנט שאינו נגיש. לדוגמה, אנשים עם דיסלקציה עשויים להתקשות בקריאת תוכן מכיוון שלוקח להם יותר זמן לקריאה ולעיבוד המידע. עבור אנשים אלה, הקושי בקריאת טקסט באתר נובע לא רק מהצבעים הנמוכים של ניגודיות המשמשים לעתים קרובות, אלא גם בגלל שהם עלולים להתקשות בהבנת הטקסט, מכיוון שלעתים קרובות הם מתקשים להבחין בין אותיות. לדוגמה, המילה “שלום” הכתובה בדיו לבנה על רקע תכלת תהיה קשה מאוד לאדם עם דיסלקציה לקרוא בגלל ההתנגשות בין הצבע בשימוש והדיו בשימוש.
עבור אנשים לקויי שמיעה או חירשים, אתרי אינטרנט רבים קשים לשימוש מכיוון שאין להם גישה לתוכן האודיו שנמצא באתר. ללא קול, יכול להיות להם קשה להבין מה הטקסט אומר. בעת הנגשת האתר, הדבר הראשון שבעלי אתרים המכילים קטעי אודיו צריכים לעשות הוא לבדוק אם האתר שלך כולל כתוביות. כתוביות הן כתוביות שאתה יכול להפעיל כדי לראות מה נאמר בווידאו קליפ, בתוכנית או בסרט. ניתן גם להשתמש בתמלילים המאפשרים לאנשים לקרוא את הנאמר בווידאו קליפ, בתוכנית או בסרט תוך כדי הפעלתו. תמלילים אלו צריכים להיות מסונכרנים עם הסרטון והם צריכים להיות מדויקים וקלים להבנה.
בתור בעליו של אתר אינטרנט השואף להפוך אותו לנגיש, אחד הדברים החשובים ביותר שאתה יכול לעשות הוא להשתמש בתיאור מבוסס טקסט במקום תמונה. שימוש בתיאורים מבוססי טקסט מאפשר לאנשים עם לקות ראייה את היכולת להבין מה יש בדף מבלי להסתמך על תמונות. תיאורים מבוססי טקסט הם תכונת נגישות המאפשרת לאנשים עם לקות ראייה את היכולת להבין מה יש בדף מבלי להסתמך על תמונה. אלה הינם בעלי חשיבות רבה במיוחד עבור אתרים שבהם תמונות חיוניות להבנת המוצר או השירות. דרך נוספת להנגיש אתרים לאנשים עם עם ליקויי ראייה או שמיעה לנווט באינטרנט היא בעזרת קוראי מסך. זוהי תוכנה שקוראת טקסט בקול אנושי, אשר עשויה לסייע לאנשים אלו לגשת למידע הנחוץ להם ולנווט באינטרנט. שירות נוסף להנגשת אתרים עבור כבדי ראיה הינו שימוש במדיה אלטרנטיבית, כגון גרפיקה מישוש, ברייל ואותיות גדולות. גרפיקת מגע היא תמונות שנועדו להיות מורגשות באמצעות מגע במקום לראות בעיניים. ברייל היא מערכת של נקודות מורמות שיכולות לקרוא על גרפיקה מישוש על מנת להעביר מידע למי שלא יכול.
בנוסף לאוכלוסיות המתקשות בגישה לאינטרנט הפורטו לעיל, בין אם זה נובע מגיל או מוגבלות, אזרחים ותיקים רבים מוצאים את עצמם לא מסוגלים להשתמש באינטרנט ללא עזרה מאחרים. אוכלוסיית הקשישים היא אחד הפלחים הצומחים ביותר בחברה. ככל שאנשים חיים יותר ומספר האזרחים הוותיקים עולה, מתן נגישות לקשישים הוא הכרח. הליקויים הקשורים לגיל שעלולים להשפיע על השימוש באינטרנט הם רבים וכוללים: ירידה בראיה, ירידה בשמיעה, ירידה ביכולת המוטורית וירידה של יכולות קוגניטיביות. “האינטרנט חיוני להעצמת קשישים”, אמרה אן-מרי ברודריק, מייסדת האגודה הקנדית למען הקשישים. “חשוב שנמשיך לאפשר לקשישים לגשת למשאב הזה”. בעזרת תוכנות נגישות, קשישים עדיין יכולים ליהנות מכל היתרונות של החיים המודרניים. בעזרת התאמה והנגשת אתרים ניתן גם להעניק לאוכלוסיית הקשישים הזדמנות שווה ליהנות ממשאב האינטרנט.
כפי שפרטנו במאמר זה קיימים אתגרים רבים שאנשים בעלי מוגבלויות מתמודדים איתם באינטרנט. הנגשת אתרים הינה אפשרית וחיונית על מנת שגם הם יקבלו שירות וחוויה שווה לזאת של כלל האנשים, לפי צו השעה וגם לפי החוק.